I litterær kalender får du en oversikt over alle typer arrangement med essens av litteratur. Bokmesser, forfatteropplesninger, diktopplesninger, utdeling av litteraturpriser, forfattersigneringer, kurs, seminar, foredrag, boklanseringer med mer.

Legg til arrangement

Litterær kalender

Finn din sjanger: Novellen. Kort og godt

Novellesjangeren har det med å havne mellom to stoler: for kort til å være en roman, for lang til å være et dikt, for prosaisk til å være poesi og for komprimert til å oppleves som egentlig fortellende. Dette er samtidig novellas styrke: Den er noe eget! Men hva? Sammen med Bjarte Breiteig og Jan Kristoffer Dale skal vi rydde stolene unna, og fokusere kun på novella.

Bjarte Breiteig skriver komprimerte og stramme noveller i tradisjonen etter de sobre amerikanerne. Debuten Fantomsmerter (1998) ga ham Aschehougs debutantpris og strålende kritikker, og Dagbladet meldte om noveller det var mulig å skrubbe seg til blods mot. Også novellesamlingene Surrogater (2000) og Folk har begynt å banke på (2006) mottok gode kritikker. Med en eksponering av det menneskelige indre, det skjøre og det harde sammen, gjennom sterke skildringer og nøye utvalgte ord, har han markert seg landets mest kritikerroste novellekunstnere i nyere tid, og han har mottatt flere priser for forfatterskapet sitt.

Etter brakdebuten Arbeidsnever i 2016 var Jan Kristoffer Dales navn på alles lepper. Stilsikker arbeiderklasselitteratur som slår, blei det hviska i korridorene i kulturredaksjoner rundt omkring. Novellesamlinga tar for seg vanskeligstilte mennesker på den sørlandske bygda, i lågmælt og sober stil. Det handler om de som havna utafor, de som aldri flytta bort, og de som blei forlatt. Dale mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for boka, og fikk strålende kritikker.

Hjemmeside

Sted Teateret, Kristiansand

Fiskeforelesinga

Hvor kommer ideene fra, hvor bor de, er de synlige, eller må jeg lete for å finne dem? Gå i sirkler og finne dem på veien ut? Kanskje er det sånn at de beste ideene er så små at de gjemmer seg bak de store, de som allerede er ferdigvokst i seg selv. Kanskje de små ideene er de beste, de som trenger næring og litt tid på å vokse.

Anna Fiske (f. 1964 i Sverige) er forfatter, illustratør og tegneserieskaper, bosatt i Oslo. Hun står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning har gitt henne flere høythengende priser og utmerkelser, og flere av bøkene hennes gjør suksess i utlandet, blant annet i Kina.

Hjemmeside

Sted Litteraturhuset, Oslo

-

Silk. Skudeneshavn internasjonale litteratur- og kulturfestival

Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival (SILK) fant sted for første gang i 2010. Målsettingen med SILK er å spre leseglede til mennesker i alle aldersgrupper.

Hjemmeside

Sted Skudeneshavn

Finn din sjanger: Den moderne sagalitteraturen

Fins det en moderne saga? Og hva kjennetegner moderne sagalitteratur? Vi har invitert de prisbelønte forfatterne Tore Kvæven og Bergsveinn Birgisson til en samtale med sagaen i fokus. Begge skriver bøker sterkt inspirert av den norrøne sagalitteraturen, og vi har spurt dem hvordan denne eldgamle sjangeren påvirker deres egen skriving.

Hjemmeside

Sted Bygland bibliotek

Finn din sjanger: Den moderne sagalitteraturen

Fins det en moderne saga? Og hva kjennetegner moderne sagalitteratur? Vi har invitert de prisbelønte forfatterne Tore Kvæven og Bergsveinn Birgisson til en samtale med sagaen i fokus. Begge skriver bøker sterkt inspirert av den norrøne sagalitteraturen, og vi har spurt dem hvordan denne eldgamle sjangeren påvirker deres egen skriving.


Tore Kvæven er sauebonde og lærer, bosatt i Sirdal i Vest-Agder. Han debuterte i 2011 med «Hard er mitt lands lov», en historisk roman om et eventyrlig vikingtokt til det indre av Kongo på 1000-tallet. I 2018 fikk han Brageprisen for sin andre roman «Når landet mørknar». Året er 1293 og stedet er Grønland. Her blir vi kjent med tenåringen Arnar som jakter på hvalross i den iskalde fjorden ved Vesterbygda, og vi får et intenst og troverdig bilde av det harde livet på Grønland i middelalderen.

Bergsveinn Birgisson har en doktorgrad i norrøn filologi og bor for tiden i Bergen. Han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Svar på brev frå Helga» (2012) og til Brageprisen i kategorien sakprosa for «Den svarte vikingen» i 2013. Denne boka handler om forfatterens egen stamfar 30 slektsledd tilbake i tid, kongssønnen Geirmund Heljarskinn fra Rogaland som flykter fra Harald Hårfagres regime og slår seg opp på Island på 800-tallet. I 2016 utga Birgisson «Soga om Geirmund Heljarskinn», med samme hovedperson som han skrev faglitterært om i «Den svarte vikingen». Hvem var denne Geirmund Heljarskinn, og hvorfor har ettertiden forsøkt å glemme ham?

Hjemmeside

Sted Bygland bibliotek

1- dags introduksjonskurs om bokbransjen

Fagskolen for bokbransjen inviterer til introduksjonskurs for bokbransjen 31, oktober fra kl. 9.30-16.00. Kurset er for deg som ønsker en oppdatering eller er ny i bransjen og gir en gjennomgang av bransjens viktigste aktører.
Kursavgift: kr. 1.850,-.

For påmelding og spørsmål: info@fagskolen.no

Hjemmeside

Sted Fagskolen for bokbransjen, Universitetsgata 20, Oslo.

Astrid Lindgren-konferensen 2019

En fullspäckad dag med föreläsningar och samtal som belyser årets tema Mod, makt och medkänsla ur olika perspektiv! På scenen medverkar författare, aktivister, filmskapare, psykologer, spelskapare och forskare.

Hjemmeside

Sted Stockholm, Filmhuset