Nye bøker

På sporet av tungtvannssabotørene på Hardangervidda

På sporet av tungtvannssabotørene på Hardangervidda

ISBN
9788299859240
Innbinding
Innbundet
Type
Historie
Forlag
Oranium

Tungtvannsaksjonene var en brikke i et storpolitisk spill om verdens mektigste våpen. Her var forberedelsene fra Hardangervidda viktige. Storpolitiske avgjørelser ble kommunisert til radiosendere i små hytter der sabotørene skjulte seg. Dette er tungtvannshistorien sett fra Hardangervidda og omegn. Om slitet for å overleve, etterretningen og radioforbindelsen som skulle opprettholdes med London. Leseren tas med i sabotørenes skispor og følger okkupasjonsmaktens stadige jakt på personene de nesten fikk tak i.

Boka forteller historien om det som foregikk i fjellet, og levendegjør dette med dokumenterte beskrivelser av alle hyttene, rutene som sabotørene gikk, samt forfatterens egne turer i sabotørenes spor. Leseren får også følge sabotørene til og fra Vemork. Boka er et nytt bidrag til den berømte historien om tungtvannsaksjonene. I tillegg til en levende og informativ historieframleggelse, har boka foto, kart, sluttnoter og et register. Forfatterens arbeid er basert på grundig research i en mengde primære kilder fra arkiver i inn- og utland og dokumenterer historien med et interessant fotomateriale fra krigen.

Denne innholdsrike boka knytter på en unik måte forbindelsen mellom historien og hyttene og stedene der de ulike hendelsene fant sted. Forfatteren har kartlagt et titalls hytter og steder som er relatert til denne historien. Hyttene og stedene er beskrevet i egen avdeling mot slutten av boka. Ellers i teksten vises det stadig små bilder av hytter og steder som henviser til mer informasjon bak i boka. Kapitlene åpner ofte med en liten turbeskrivelse fra forfatterens egne turer i sabotørenes spor. Boka har fargefoto fra fjellturer og relevante steder. I tillegg til kart, er det også informasjonsbokser. Passer både historikeren og fjellentusiasten.