I litterær kalender får du en oversikt over alle typer arrangement med essens av litteratur. Bokmesser, forfatteropplesninger, diktopplesninger, utdeling av litteraturpriser, forfattersigneringer, kurs, seminar, foredrag, boklanseringer med mer.

Legg til arrangement

Litterær kalender

En aften med Shakespeare

– De fleste av oss har vært Romeo og Julie på et tidspunkt. Det sier Inger Merete Hobbelstad, som brukte sin egen kjærlighetssorg i arbeidet med essaysamlingen Å leve med Shakespeare som utkom høsten 2016. Hun anlegger et personlig og moderne perspektiv på den klassiske dikteren, og viser med utvalgte eksempler, blant annet fra populærkultur og tv-serier, hva det er som gjør Shakespeare evig aktuell.

Hjemmeside

Sted Litteraturhuset Fredrikstad

Kråkerøytalen og Gerhardsen valg

For Einar Gerhardsen ble den kalde krigen og bruddet med «arbeiderstaten» Sovjet følelsesmessig opprivende. Arbeiderpartiets utvikling fra klassekamp og revolusjon til fredelig samarbeid og demokrati er et sentralt aspekt ved Norges moderne historie. Gerhardsens store oppgjør med sin ungdoms politiske idealstat skjedde på Folkvang kulturhus på Kråkerøy skuddårsdagen 29. februar 1948, det vi kjenner som Kråkerøytalen.

Rune Gerhardsen leser utdrag fra sin fars tale og forteller anekdoter om hans forhold til Sovjetunionen.

Eirik Wig Sundvall, doktorgradsstipendiat i historie og forfatter av boken Gerhardsens valg – Arbeiderpartiets tunge avskjed med Sovjetunionen 1917–49, forteller.

Hjemmeside

Sted Litteraturhuset Fredrikstad

Grunntonen i mennesket

Kan en sang samle en nasjon? Finnes det en felles grunntone i alle mennesker? I følge Jon-Roar Bjørkvold er svaret «ja». Vi så det etter 22.juli: Sang samler et land. For lengst inne og dypest nede ligger «ein fyrste song», grunntonen i oss. Holdt i hevd gjennom generasjoner, blir denne grunntonen til en musisk renning i nasjonsveven. Styrkes den, styrkes vi.

Jon-Roar Bjørkvold er professor i musikkvitenskap og forfatter av Barnesangen – vårt musikalske morsmål og Det musiske mennesket.

Hjemmeside

Sted Litteraturhuset Fredrikstad

Simon Sebag Monterfiore

Det legendariske Romanov-dynastiet kontrollerte gjennom flere hundre år Russland – og dermed over en sjettedel av jordens overflate. I sitt storslåtte dokumentarverk forteller Simon Sebag Montefiore historiene til 20 tsarer og tsarinaer. Dette en forrykende historie om triumf og tragedie, kjærlighet og død, og et helt essensielt portrett av imperiet hvis tid ved makten fremdeles preger dagens Russland.

Møt Simon Sebag Montefiore i samtale med journalist og forfatter Inger Merete Hobbelstad.

Hjemmeside

Sted Litteraturhuset Fredrikstad

Litt lengre lesing: Harry Potter og de vises stein

Harry spør hva som skjedde med foreldrene hans, og tanten og onkelen svarer at de døde i en trafikkulykke. De lar nevøen bo i et kott under trappa, og når han fyller elleve år, er det ingen som bryr seg. Men noen prøver å sende ham brev. Noen vil at han skal begynne på en skole ved navn Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.

Harry Potter og de vises stein er skrevet av J. K. Rowling og ble utgitt i 1997 som den første av i alt sju bøker om gutten med sikksakkarret. Oversetter er Torstein Bugge Høverstad.

«Litt lengre lesing» er en arrangementsserie for dem som liker å høre helt til slutten, og nå leser og forteller Torgrim Mellum Stene seg gjennom hele første Potter-bok. Arrangementet tar en liten time og passer best for barn fra seks år.

Hjemmeside

Sted Litteraturhuset i Oslo

Introduksjonskurs for bokbransjen onsdag 5. april

Kurset passer for alle i bokbransjen og gir en god innføring for nyansatte og for de som ønsker en oppdatering. Du møter bokhandlere, forfattere, forleggere og flere andre bransjeaktører. Kursavgift kr. 1.200,-. Påmelding og mer informasjon info@fagskolen.no

Hjemmeside

Sted Fagskolen for bokbransjen, Øvre Vollgate 5, Oslo