I litterær kalender får du en oversikt over alle typer arrangement med essens av litteratur. Bokmesser, forfatteropplesninger, diktopplesninger, utdeling av litteraturpriser, forfattersigneringer, kurs, seminar, foredrag, boklanseringer med mer.

Legg til arrangement

Litterær kalender

Ålesund poesifestival

Ålesund litterære salong presenterer Ålesunds første litteraturfestival den 17. september! Festivalen er i samarbeid med UK-baserte European Poetry Festival og Bergen offentlige bibliotek, og er støttet av Norsk Forfattersentrum.

Festivalen byr på opplesninger av poeter fra Irland, Russland, Belgia og UK sammen med et stort knippe norske samtidspoeter. Dette er en fantastisk mulighet til å få med seg noe av det beste fra europeisk og norsk poesi akkurat nå, i en helaftens maraton-opplesning.

Deltakere: Hilde Myklebust, Kaisa Aglen, SJ Fowler, Jon Ståle Ritland, Harry Man, Maja Jantar, Endre Ruset, Dan Andersen, Eli Fossdal Waage, Christodoulos Makris, Maria Malinovskaya, og David Spittle.

Hjemmeside

Sted Ålesund, Mottaket, Nedre Strandgate 2A

-

Groruddalen litteraturfestival

Groruddalen litteraturfestival arrangeres for andre år på rad og er østkantens egen festival. Uansett hvem du er, hvor mye du leser og hvor du kommer fra, så vil du oppleve noe helt spesielt på Groruddalen litteraturfestival, og vi tror livet ditt vil være litt rikere når du drar hjem igjen.

Festivalen er som alltid gratis og åpen for alle. I år arrangeres den på Deichman Bjerke, Deichman Bredtveit, Deichman Nordtvet, Deichman Romsås, Deichman Stovner og Furuset bibliotek og aktivitetshus (FUBIAK).

Hjemmeside

Sted Oslo

Barnebokseminaret 2019

Vi inviterer alle lærere og bibliotekarer til barnebokseminar på Litteraturhuset i Bergen.

Møt forfattere og opplev hvordan de formidler litteratur og eget forfatterskap.

Hjemmeside

Sted Litteraturhuset, Bergen

Med kjærleg helsing Tommy Olsson

Poesi og porno
Tommy Olsson, født 1963 i Lindesberg i Sverige, bosatt på Nesodden, er billedkunstner, skribent, kurator, og for tiden fast kunstanmelder i Klassekampen. Han har tidligere gitt ut essaysamlingene Knust (2008), og Gift (2010).

Hjemmeside

Sted Logen Bar, Bergen

-

Litteratursymposiet i Odda

Litteratursymposiet i Odda står i ei særstilling fordi litteraturen og staden er så tett knytta saman. Den lokale forankringa i alle ledd gir arrangementet ein heilt spesiell energi og atmosfære, og publikumstalet aukar for kvart år. Fleire av arenaene på symposiet er allereie legendariske både i industrihistoria, lokalhistoria – og etter kvart også i litteraturhistoria: Lindehuset i det nedlagde smelteverket, Hardanger Hotel, Odda Kino, Meieriet og fabrikkane i Odda.

Hjemmeside

Sted Odda

-

TOTN litt’raturfestival

Bokkafe, forfattermøter og musikalske innslag.

Hjemmeside

Sted Toten

-

Bokmessen i Frankfurt

Norge er gjesteland på årets bokmesse i Frankfurt.

Hjemmeside

Sted Frankfurt, Tyskland

Finn din sjanger: Når egen familie blir litteratur

Familie – mennesker tett på deg og livet ditt, knytta til deg i nærmest uløselige blodsbånd. Hvordan skal man dikte om noen man er så glad i? Er det mulig å bli kjent med de på ny, gjennom litteraturen? Og hvilke etiske gråsoner må man unngå når man bare ikke velger virkelige modeller, men virkelige modeller så tett på deg sjøl? Vi har invitert to forfattere til samtale om å skrive historia til generasjonene før.

«There are many ways of not having a father». Slik starter Annabelle Despards bok om faren. Annabelle blei født i 1943, på den tida var faren hennes stasjonert i Cardiff i påvente av invasjonen i Normandie. Maximilian Carden Despard kjempa i begge krigene, og var en mann med godt humør og god humor. Samtidig opplevde han også tap, lengsler og sorg i livet sitt, men skjulte det godt for familien. Hvem var egentlig denne mannen? I biografien Max. My father skriver Annabelle seg fram til historien om faren, for å bli bedre kjent med ham.

Camilla Bøksles farfar har klaga over alderdommen så lenge hun kan huske. Han er på slutten av livet, der Camilla fortsatt bare er midt i. I romanen Det er vakrest når det skumrer (2019) spaserer de gatelangs i Kristiansand, spiser vaffel og drikker kaffe på Sørlandssenteret, og blir kjent på ny. Et uventa vennskap mellom farfar og barnebarn oppstår, og et kjærlig, men også ærlig, portrett av en mann på tampen av livet males fram. Hvem er egentlig farfar, og hvordan han har levd? Hva skjer når alle hans historier forsvinner i grava med ham?

Hjemmeside

Sted Halfdans Bokhus, Kjosen i Drangedal

Finn din sjanger: Novellen. Kort og godt

Novellesjangeren har det med å havne mellom to stoler: for kort til å være en roman, for lang til å være et dikt, for prosaisk til å være poesi og for komprimert til å oppleves som egentlig fortellende. Dette er samtidig novellas styrke: Den er noe eget! Men hva? Sammen med Bjarte Breiteig og Jan Kristoffer Dale skal vi rydde stolene unna, og fokusere kun på novella.

Bjarte Breiteig skriver komprimerte og stramme noveller i tradisjonen etter de sobre amerikanerne. Debuten Fantomsmerter (1998) ga ham Aschehougs debutantpris og strålende kritikker, og Dagbladet meldte om noveller det var mulig å skrubbe seg til blods mot. Også novellesamlingene Surrogater (2000) og Folk har begynt å banke på (2006) mottok gode kritikker. Med en eksponering av det menneskelige indre, det skjøre og det harde sammen, gjennom sterke skildringer og nøye utvalgte ord, har han markert seg landets mest kritikerroste novellekunstnere i nyere tid, og han har mottatt flere priser for forfatterskapet sitt.

Etter brakdebuten Arbeidsnever i 2016 var Jan Kristoffer Dales navn på alles lepper. Stilsikker arbeiderklasselitteratur som slår, blei det hviska i korridorene i kulturredaksjoner rundt omkring. Novellesamlinga tar for seg vanskeligstilte mennesker på den sørlandske bygda, i lågmælt og sober stil. Det handler om de som havna utafor, de som aldri flytta bort, og de som blei forlatt. Dale mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for boka, og fikk strålende kritikker.

Hjemmeside

Sted Teateret, Kristiansand

Fiskeforelesinga

Hvor kommer ideene fra, hvor bor de, er de synlige, eller må jeg lete for å finne dem? Gå i sirkler og finne dem på veien ut? Kanskje er det sånn at de beste ideene er så små at de gjemmer seg bak de store, de som allerede er ferdigvokst i seg selv. Kanskje de små ideene er de beste, de som trenger næring og litt tid på å vokse.

Anna Fiske (f. 1964 i Sverige) er forfatter, illustratør og tegneserieskaper, bosatt i Oslo. Hun står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning har gitt henne flere høythengende priser og utmerkelser, og flere av bøkene hennes gjør suksess i utlandet, blant annet i Kina.

Hjemmeside

Sted Litteraturhuset, Oslo